preskoči na sadržaj
Povijest

Povijest srednjoškolskog obrazovanja u Jastrebarskom

Povijest srednjeg školstva u Jastrebarskom započinje 1974. godine kada Škola radi kao područno odjeljenje Srednjoškolskog centra Samobor na lokaciji CENTRALE - Rečka cesta 7, Jastrebarsko. Skupština općine Jastrebarsko je na sjednici 22. lipnja 1977. godine donijela Rješenje o osnivanju Srednjoškolskog centra "Braća Kazić" Jastrebarsko na Rečkoj cesti 7. Konstituiranje Centra bilo je 31. prosinca 1977. godine, a upis osnivanja i konstituiranja proveden je u sudskom registru Okružnog privrednog suda u Zagrebu 14. veljače 1978. godine.

Djelatnosti su :

 • odgoj i obrazovanje u pripremnom stupnju srednjeg obrazovanja prema zajedničkim osnovama nastavnog plana i programa u trajanju od dvije godine
 • odgoj i obrazovanje u završnom stupnju srednjeg obrazovanja prema nastavnom planu i programu za zanimanje u metalskoj struci: alatničar, strojobravar, glodač i tokar.

Status samostalne pravne osobe i početak samostalnog rada škole počinje 1. ožujka 1978. godine izborom Gorana Magaša, prof. matematike i fizike, za v.d. direktora, a nakon toga i direktora na rok od četiri godine te zapošljavanjem tajnika i računovođe.

U školskoj 1981./82. godini Škola prvi puta dobiva odobrenje za upis polaznika, organizaciju i provođenje stručnog osposobljavanja uz rad na III. stupnju u drvnoj struci za zanimanje stolar. U suradnji s tadašnjim organizacijama udruženog rada, "Drvoproizvod" i "Palma", upisuje prvu generaciju obrazovanja uz rad koji pohađaju nastavu u dvorcu Erdödy. Škola još uvijek ima četiri učionice u vlastitom objektu. Osim njih, za nastavu se koriste još dvije učionice u starom dvorcu, od Škole udaljene oko dva kilometra. Prostor nije zadovoljavajući. Da bi Škola mogla normalno funkcionirati, s obzirom na broj obrazovnih grupa i učenika, morala bi imati najmanje sedam učionica. Godine 1983. Škola mijenja naziv u Centar odgoja i usmjerenog obrazovanja "Braća Kazić" te se upisuju djelatnosti:

 • izvođenje obrazovnog programa poljoprivredne struke u I. i II. godini usmjerenog obrazovanja
 • izvođenje obrazovnog programa na IV. stupnju stručne spreme u strojarskoj struci za obrazovni profil obrada metala i montaža konstrukcija i instalacija.

Nakon toga, napušta se dvorac Erdödy i dio nastave seli u Vinariju (današnja punionica sokova Juicy). Ta promjena nije uspjela riješiti ozbiljne probleme u radu Centra:

 • neadekvatan rad na tri lokacije (Centrala, Vinarija, prostor sportske dvorane OŠ Jastrebarsko)
 • nedostatak kabineta i praktikuma
 • velika fluktuacija nastavničkog kadra.

Od školske 1985./86. godine izvode se dva nova usmjerenja kao područna odjeljenja kako bi se većem broju učenika, a naročito ženskoj omladini, omogućio nastavak školovanja. U ekonomskoj struci osniva se područno odjeljenje EOC "Boris Kidrič" Zagreb, a u ugostiteljskoj struci područno odjeljenje Ugostiteljsko-hotelijerskog obrazovnog centra u Zagrebu. Opće obrazovne predmete predavali su nastavnici našeg Centra, a stručne nastavnici zagrebačkih centara. Glavni cilj u tome razdoblju je izgradnja novog Centra s obzirom da se planovi za adaptaciju i dogradnju postojeće školske zgrade nisu ostvarili. Gradnja novog Centra ušla je u program samodoprinosa, predviđena je gradnja u etapama, određena lokacija i dr. Konačno, na desetu godišnjicu rada Centra, u travnju 1988. godine, položen je kamen temeljac za novu školsku zgradu – I. etapa na lokaciji Većeslava Holjevca 11, iza samostana.

Godine 1990. Centar je ishodio verifikaciju za izvođenje obrazovnog programa ekonomske struke za I. i II. godinu programa, a u prvoj polovici 1991. godine i verifikaciju za izvođenje obrazovnog programa :

 • trgovačke struke za IV. stupanj stručne spreme za obrazovni profil prodavač
 • ekonomske struke za IV. stupanj stručne spreme za obrazovni profil ekonomski stručni radnik

S osamostaljenjem Hrvatske, 1991. godine Centar mijenja naziv u SREDNJA ŠKOLA JASTREBARSKO, te je raspisan natječaj za ravnatelja Škole.

Dana 31. kolovoza 1991. godine otvorena je novoizgrađena zgrada Srednje škole jastrebarsko – prva faza.

Ukupna površina učioničkog prostora iznosi 512 m2, a sastoji se od: specijaliziranih učionica za hrvatski jezik, strane jezike, povijest i zemljopis, gospodarstvo, matematiku, strojarstvo, kemiju, biologiju i fiziku, informatiku i birotehniku.

Ostali prostori obuhvaćaju školsku knjižnicu, zbornicu, kabinete za nastavnike, soba ravnatelja, tajnika, pedagoga, računovodstvo, arhiv, sanitarni čvor u prizemlju i na katu, garderobe, kuhinju s blagovaonicom, kotlovnicu, radionicu, portirnicu i prostrano predvorje. Ukupna površina ostalih prostorija iznosi 1.235,46 m2.

U školskom okolišu je športsko igralište za izvođenje nastave tjelesne i zdravstvene kulture, zatim travnjaci, park, prilazne staze – ukupne površine 24.431 m2.

Neposredno nakon preseljenja uređen je školski okoliš. Posađeno je ukrasno grmlje, stabla i cvijeće, zelena živica, uređen voćnjak (136 kom. jabuka) te je postavljena  ograda oko školskog dvorišta.

Dana 25. svibnja 2005. godine položen je kamen temeljac za izgradnju školske sportske dvorane. Svečano otvorenje je bilo 21. studenog 2008. godine. Veličina dvorane je 60,31 m x 32,57 m, visine 12,14 m i spojena je hodnikom s postojećom školskom zgradom.

 

Škola je dobila i nekoliko društvenih nagrada :

 • dvije prve nagrade dobila je od TZ Jastrebarsko i TZ Zagrebačke županije te drugu nagradu TZ Republike Hrvatske (Kontinentalne škole) za osmišljeno uređen školski okoliš park - travnjak, voćnjak, zelena ograda
 • Plaketa Grada Jastrebarskog 2002. godine za izvanredan uspjeh u odgoju i obrazovanju
Virtualna šetnja

RCK - Industrija 4.0

Projekt: Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu
Industrija 4.0

Portal Struka zove

 


Nastava na daljinu
Lista linkova je prazna

TražilicaKalendar
« Kolovoz 2021 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji


 

40 godina SŠ Jastrebarsko

Povijest SŠ Jastrebarsko

Gimnazija

Ekonomisti

Strojari

Prodavači

preskoči na navigaciju